SCHAPENDOES - OVCJI KODER

Subtitle

Pasemski standard

 http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/313g01-en.pdf

 Nizozemski schapendoes (Nederlandse Schapendoes) =OVČJI KODER

 Standard FCI št. 313 / 14. 4. 1999 / VB

Uradni angleški prevod: Chris Seidler

Izvor: Nizozemska

Datum objave veljavnega standarda: 26. 3. 1992

 Namembnost: Nederlandse Schapendoes je ovčarski pes, ki ga še danes uporabljajo pri paši ovc. Ker se pašniki z ovcami večinoma nahajajo v mirnih, odročnih predelih, mora biti schapendoes zdržljiv, okreten in hiter. Biti mora sposoben tudi visoko skakati. Biti mora pameten in sposoben za samostojno delo. Mora biti pravi ovčarski pes po značaju, telesnih značilnostih in srcu.

 Klasifikacija FCI: 1. skupina – ovčarski in pastirski psi (razen švicarskih planšarskih psov), 1. sekcija – ovčarji

Ni predpisanega delovnega preizkusa.

 Kratek povzetek zgodovine pasme:

Konec 19. in na začetku 20. stoletja je bil Nederlandse Schapendoes na Nizozemskem razširjen na območjih, poraščenih z reso, kjer so se pasle črede ovc. Pastirji so tega pametnega psa cenili, ker je neumorno užival pri delu. Schapendoes spada v raznoliko skupino dolgodlakih ovčarskih pasem z bogato odlakano glavo. Njegovi sorodniki so bradati škotski ovčar, puli, poljski nižinski ovčar, staroangleški ovčar, briard, bergamski ovčar in nemški ovčji koder, ki ga najdemo v pokrajinah Hessen, Odenwald in Niederrhein. Vsi ti sorodni psi so manjše različice hribovskih psov. Začetnik pasme je pasji strokovnjak P. M. C. Toepoel. Zanimanje za pasmo je vzbudil med drugo svetovno vojno. Med letoma 1940 in 1945 so v vzrejo vključili vse znane predstavnike že skoraj izginule pasme.

Pasemski klub za nizozemskega schapendoesa je nastal leta 1947. Raad van Beheer je pasmo pogojno priznal leta 1952. Standard je nastal leta 1954. Istega leta so začeli voditi vzrejno knjigo. Dokončno je bila pasma priznala leta 1971. Vse odtlej se v vzreji uporablja samo registrirane pse.

 Splošni videz:

Nderlandse Schapendoes je lahek dolgodlak pes s plečno višino od 40 do 50 cm. Gibanje je lahkotno in prožno. Odlično skače.

 Obnašanje/značaj:

Schapendoes je značilen, skladen ovčarski pes pozornega in pogumnega značaja. Je pameten, čuječen, vesel, živahen, prijateljski in vesel. Zelo je ljubeč in zvest do ljudi, ki jih pozna.

 Glava:

Ker je glava bogato odlakana, se zdi večja in zlasti širša kot je v resnici.

 Lobanjski del:

Lobanja: Skoraj ploska z zmerno sprednjo brazdo in izrazitima nadočesnima lokoma. Široka v primerjavi z dolžino: širina je nekoliko daljša od razdalje med stopom in zatiljem.

Stop: Izrazit vendar ne strm.

 Obrazni del:

Nos: Nosni greben je nekoliko nižje od linije lobanje.

Gobec: Krajši od razdalje med stopom in zatiljem. Komaj opazno se oži, je globok in širok, samo rahlo zaobljen. Spodnja čeljust zaprtega gobca mora biti od strani jasno vidna.

Zobje: Popoln škarjast ugriz.

Lica: Močno izraženi ličnici.

Oči: Razmeroma velike, okrogle in normalno vsajene v očesno duplino. Nahajajo se bolj spredaj kot ob strani glave. So rjave barve; ne smejo dajati vtisa, da so črne. Beločnice so lahko vidne samo, ko pes uperi pogled vstran. Izraz je odkrit, iskren in živahen. Oblika, barva in izraz so zelo značilni za pasmo.

Uhlja: Razmeroma visoko postavljena, nista ne velika, ne mesnata. Neovirano visita, vendar ne tesno ob glavi. Bogato odlakana in gibljiva, vendar se ne smeta dvigati nad obris lobanje.

 Vrat:

Glavo visoko nosi močan, jasno izražen vrat.

 Trup:

Schapendoes je nekoliko daljši kot višji. Kosti so vitke, upogljive in prožne.

Hrbtna linija: Zaobljena v močnem, mišičastem ledvenem delu.

Prsni koš: Globok. Rebra zmerno do dobro zaobljena, segajo daleč nazaj.

Spodnja linija in trebuh: Ne preveč vbočen.

 Rep:

Rep je dolg in dobro odlakan. Način, kako pes nosi rep je značilen za pasmo. V stanju mirovanja rep visi proti tlom. V kasu je rep visoko dvignjen in se rahlo ukrivljeno maje s strani na stran. V diru je iztegnjen naravnost nazaj. V skoku pes z repom krmari. Ko je pes čuječen, je lahko rep nekoliko dvignjen. Nikoli ne sme biti togo nošen nad hrbtom.

 Okončine

Sprednje okončine:

Sprednje noge so ravne, z lahkimi kostmi. Zaradi dobre okotenosti je prsni koš izrazit.

Gleženj: Prožen.

Zadnje okončine:

Medenica: Dobro nagnjena.

Skočni sklep: Zmerno okoten, mišičast.

Stopalnica: Kratka.

Šape:

Šape so razmeroma velike in prožne, široke in ovalne. Prsti so tesno drug ob drugem. Blazinice so debele in prožne, prostor med njimi je bogato odlakan. Sledniki so dovoljeni.

 Gibanje:

Schapendoes se pri delu premika v diru in ne v drncu, zato mora biti njegovo gibanje lahkotno in prožno, ne preveč energično. Dobro mora skakati in se hitro obračati.

 Kožuh

Dlaka: Schapendoes ima debel kožuh z zadostno poddlako. Kožuh je dolg dobrih 7 cm ali več na zadnjem delu telesa. Dlaka ni ravna, temveč valovita. Nakodrana dlaka ni dovoljena. Rast dlake je zelo gosta. Posamezne dlake so tanke in suhe, toda nikoli svilene. Dolg kožuh pogosto štrli vstran v šopih, zato se schapendoes zlasti v zadnjem delu zdi širok. Schapendoes ima bogato odlakano glavo, brke in brado.

Barva: Vse barve so dovoljenje. Zlasti zaželeni so odtenki od modro sive do črne.

 Velikost:

Plečna višina:

za pse 43-50 cm

za psice 40-47 cm

 Hibe:

Vsa odstopanja od tega opisa veljajo za hibe, o katerih je treba presojati glede na stopnjo njihove izraženosti.

 Izločilne hibe:

Živčnega in/ali agresivnega schapendoesa sodnik v razstavnem ringu ne sme razvrstiti.

 Samci morajo imeti popolno spolovilo.

 

 

 

Schapendoes je zelo intelegenten in iznajdljiv delovni pes. Zelo je navezan na svojega gospodarja in se če je le možno zadržuje v njegovi bližini. Ne mara samote in to tudi dobro pokaže. Je zelo gibčen, vzdržljiv, hiter, rad skače zato potrebuje zaposlitev, drugače si jo najde sam (običajno takšno, ki nam ni preveč všeč). Je pravi kloven, ki nas večkrat nasmeji čeprav je potrebno paziti tudi na njegovo vzgojo. Trde vzgoje ne prenese, v pomoč pri vzgoji nam je njegova požrešnost. Saj bi za priboljške naredil čisto vse. Učenje mora biti zanimivo, če ne se hitro naveliča. Potrebuje veliko gibanja na prostem in obožuje vodo. Dobro se razume z drugimi psi, do tujcev pa zna bit malo zadržan a nikoli popadljiv.

 

 

Mali Lošinj 2012 foto

 

Naša Isabella je prišla k nam iz Belgije. Želeli smo si psa, ki bi bil pogumen, samozavesten, pripravljen za delo in razstave. Predvsem pa, da bil družba naši bradati ovčarki Idi in pomoč pri njenem premagovanju strahu. Veliko smo pričakovali od majhne kepice, ki je prišla k nam, če bi bilo uresničeno le nekaj pričakovanj bi bili veseli. A glej ga zlomka Isabella je uresničila čisto vse naše želje in upe. Je vesela, pogumna, samozavestna, ubogljiva vedno pripravljena na delo (igra, treningi ROin agility, sprehodi..). Ida gre zelo težko brez nje na sprehod, ker se zanese nanjo v "strašnih" situacijah, ima jo zelo rada čeprav ne pusti, da bi jo "ta mala" vlekla za rep in ji preveč nagajala. 

Lumparije so njeno drugo ime, vedno je zaposlena njena najljubša igra je odnašanje obuval in predmetov, ki jih lahko ukrade iz polic na teraso.  Navdušena je če jo lovimo, ker menjava predmetov z hrano ne pride več v poštev. Je tudi dobra čuvajka in veselo oblaja vsakogar, ki gre mimo hiše.

 Če bo v drugem življenju človek, bo sigurno kuharica, saj nikoli ne manjka pri pripravi obedov. Kar navadili smo se njenega smrčka tik pod pultom in gneče pred omarami. Nas je pa naučila strogega pospravljanja  hrane, ker če ni v omari, se prej ko slej znajde v njenem gobčku, takrat jo pa še šprinter ne ujame. Polepša nam čisto vsak dan in upam, da bo še dolgo tako

 

Mali Lošinj 2012 foto

 

  Isabella came to us from Belgium. We wanted a courageous, confident dog for training and shows. But above all, we wanted a companion for our bearded collie Ida to help her overcome her fears. Our expectations about the small furball were indeed great and we would be very happy if only a few would be met. But to our great astonishment Isabella met every one of our wishes and hopes. She is cheerful, courageous, confident, obedient, always ready to work (playing, Rally Obedience and Agility, walks etc.). Ida does not like to go for a walk without her, because she relies on Isabella in “dreadful” situations. Ida likes Isabella very much, although she does not allow the little devil to pull her by the tail and bother her too much.

 “Naughty” is Isabella’s nickname. She is always busy with something and her favourite game is stealing shoes and objects that she can reach on shelves and taking them to the terrace. She is absolutely delighted when we chase her, which we began doing when she no longer wanted to exchange the stolen objects for food. She is also a good guard dog and readily barks at everybody who passes by the house.

If she is reborn as a human, she will be a cook, because she never misses a single meal preparation. We have grown used to her nose right at the edge of the kitchen surface and lack of space in front of cupboards. She has taught us to put all food away, because if it is not safely stored in a cupboard, it sooner or later ends up in her mouth. That is when even the fastest sprinter could not catch her. She makes every single day beautiful and I hope it will remain this way. 

 

http://www.deloindom.si/psi/ovcji-koder-schapendoes-kdor-je-skustran-zlo-ne-misli

Obiskali smo naše mladičke fotoObiskali smo naše mladičke foto

Recent Forum Posts

Newest Members