SCHAPENDOES - OVCJI KODER

Subtitle

Forums

Post Reply
Forum Home > General Discussion > Oll about schapendoes

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Pozdrav, kar nekaj časa uživamo v družbi schapijev. Bella (Isabella les ours gentils) bo kmalu stara pet let, joj kako čas hitro beži.  Imela je dva legla in  zdaj je z njo tudi hčerkica Mon Ami. Nagajiva, nabrita tako kot mora bit vsak mladiček.  Včeraj je bila star šest mesecev in danes ni moj dan pa sem bila malo huda nanjo, ko je praskala po vratih. To se je zgodilo prvič in mala je takoj opazila razliko ter se zelo lepo vedla (ni nagajala na sprehodu in v službi lepo leži in ne tečnari), In prišla sem do zaključka, če bi jaz želela in bila stroga do nje, bi tudi ona bila čisto pridna . Ampak jaz sem človek, ki ima rad nagajivosti in tisto  iskrico v očeh. ;) Tako, oprosti Mon Ami ne bom več huda razgrajaj, nagajaj saj čas še prehito mineva in  tudi ti se boš zresnila in odrasla.:)

November 15, 2013 at 4:27 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Pozdrav sem se nasmehnila, ko sem prebrala zgornji post. Ja čas beži MonAmi bo kmalu stara tri leta, na moje veselje je še vedno največja lumpa v naši pasji družini. Bilo je potrebno tudi malce ostrih besed, da nam ni" zlezla čez glavo" :P , nikoli pa fizičnih ukrepov, a ja razen ko sem jo zadnji hip ujela za rep preden je odfrčala za muco. Pa se je obrnila, me pogledala češ ka si nora  ;) . Tudi lekcija z mucami je prišla in to brez mene. Zdaj tudi ona kot mama Bella hodi po mestu brez povodca in uboga na povelja počasi, počakaj, stoj ali no gremo pa odfrči :D . Še vedno ima svoje muhe, če dežuje jo vlečem skozi vhodna vrata ker noče ven, zjutraj mi pobegne v posteljo na cartanje,  čisti nam kuhinjski pult in to najraje ko se pogovarjamo po kosilu ob kavi, izsiljuje za cartanje pri možu in v naročju zaspi ter zasmrči  :lol: . Še bi se našlo, zdaj ima pomočnico Didido, ki jo običajno kličem kar Di. Di je prevzela zgodno jutranje bujenje :mad: , ter lajanje če jih zaprem na vrt ali v sobo. Sta pa najboljši prijateljici, MonAmi je itak prevzela vzgojo lanskih mladičkov in nadaljevala z Di ko so ostali odšli v svoje domove. Didido ima drugačen značaj veliko bolj je pozorna na nas in skuša ugajat, ker Moni je to vseeno ona je itak glavna. Prav zanimivo je, na sprehodu sem imela pred kratkim Di prvič brez povodca tudi pri prehodu glavne ceste in parkirišča.  Vedno jo privežem na istem mestu in mala je čakala če jo bom dala na povodec pa sem samo rekla "pojdi z mano" malo je bila začudena poskočila je a hitro prišla nazaj. Lepo smo šle čez parkirišče in cesto vmes sem jo prijazno nežno spodbujala in ji govorila kako je bila vesela ko sem jo pohvalila skakala je kot nora.  Pri Di zaleže nežna beseda, a pri Moni mora bit odločen glasen ukaz, ker drugače slabo sliši. :P Tako to bo nekaj besed o naših šapijih in od zdaj naprej se bom redno oglašala na tej liniji . :D

March 6, 2016 at 5:27 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Skoraj bi pozabila, prejšni teden sem končno peljala MonAmi in Di na veterino, da so jima odvzeli kri za gPRA teste. Kar nekaj časa sem odlašala s tem, ker pri Belli je bil pri odvzemu pravi cirkus. Ni se našlo žile, kri ni tekla.....:mad: , tokrat je bilo vse v redu. Odvzeti je bilo potrebno 2x5mil krvi veliko, dve eprovetici ki sta bili malce manjši 4mil ampak smo se odločile da bo dovolj. Raje bi se odločila za odvzem brisa z vatico iz gobčka, ampak nismo bili prepričani, da bi bilo dovolj. No vseeno o tem se ne morem z nikomer pogovarjat ker so mojo objavo v pesjanarju razumeli kot napad, ok.  Kri je bila poslana priporočeno v oblazinjeni škatli. Ne vem kako so to naredili ostali. Upam, da bo v redu, čez 14 dni pričakujem rezultate. Ha, ha bolj sem vesela da smo vzeli kri kot rezultatov, ki jih bom seveda objavila. Zdaj pa slikanje kolkov in komolcev če povem po pravici sem se lani kar 4x najavila na Ljubljanski kliniki pa ni šlo. Vedno kaj pride vmes, še posebej če zadeva ni prijetna. Bomo slikanje opravili poleti, ko bo tudi Di dovolj stara da se rešimo tega bremena. Ne bojim se rezultatov ampak samega slikanja čeprav ga je Bella zelo dobro prenesla.  Lepo se imejte Mateja

March 6, 2016 at 5:54 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

En lep pozdrav.

Za našo Mono grozno, ker je zopet deževno, dejansko je žalostna noče ven noče se igrat. Prav hecno, Didido se zelo trudi da bi jo spravila v akcijo uspe ji za minutko dve pol pa spet nič. Ne vem mogoče se bo tudi ona ženila bi bil že čas. Danes gremo na poligon bo boljše volje kljub dežju ker bo lahko tekala z Meliso. Strašno jo je pogrešala, kar tri tedne je bila odsotna in vsako jutro je čepela pred njeno sobo, ko sem jo spustla v sobo pa hop na posteljo in nato razočaranje. Ampak samo Mona, ko pa je Melisa prišla domov sta se skupaj z Bello kar utaborili pred sobo. Ni se ju dalo premaknit, ko sem odprla vrata pa obe na njo jaaa še si tu. Cel dan so jo spremljale  :D . So me poklicali iz RTV ali bi lahko predstavila naše schapije v oddaji Ljudje in živali, uf ,včeraj smo snemali, še vreme nam je bilo naklonjeno.  Upam, da bo v redu, da sem vse prav povedala, ker sem imela grozno tremo. V soboto ob 13,20- RTV I, bo naš prispevek predvajan.

Začela se bo pasja šola, treningi. Di bomo ućili poslušnosti za BBH izpit zraven pa še trikci, agility za poživitev dela. Njena prva razstav bo CAC Brdo in tudi njeni trije bratci se bodo pokazali, to bo žur po naše. Komaj čakam.

Lep dan želim Mateja 

March 15, 2016 at 8:38 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

http://4d.rtvslo.si/arhiv/o-zivalih-in-ljudeh-prispevki/174396352

 

Pozdrav na tej povezavi si lahko ogledate predstavitev schapijev, ki je bila prikazana na RTV1.

 

Opravičujem se za napake, predvsem v podatkih o velikosti in teži psov, malce sem jih povečela in zredila ampak trema je bila huda. Tisti ki me bolj poznate veste, da težko govorim pred publiko pred kamero je pa še huje, tak še enkrat se opravičujem. In upam, da boste vseeno uživali v prispevku.

 

April 6, 2016 at 5:20 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Lep pozdrav iz sončne ampak nemogoče smrdeče Savinjske doline, katastrofa.

V nedeljo smo imeli majhno srečanje in predstavili smo lanske mladičke na razstavi CAC Barje. Stari bodo 10 mesecev in vsak zase je pravi lepotec. Sodila je gospa Kavčič Marija ki pozna pasmo in dejansko je sodila po opisu pasme v FCI.

Ni je zanimala dlaka, no malce je okrcala lastnike zaradi vedenja, ampak to ni bil ključ do zmage.Jaz jih razumem saj je na prvi razstavi vedno nervozno, meni so se zdeli za prvič čudoviti in vsem čestitam.

Tudi scahpiji so bili pridni, brez pretiranega skakanja pokazali so zobke no sodnica se je kar namučila z zobki a mislim da predvsem zato ker ni dovolila lastnikom, da psa primejo. Najboljši je bil Dagmar, ki se je vlegel na hrbet, odpru gobček, da je perfektno videla zobke ha, ha. Vsi so dobili odlično oceno, na kar sem zelo ponosna. Vsi imajo popolne zobke in ugriz, lepe rjave oči, mi je pa zanimivo, da so odtenki oči različni od skoraj črne do svetlo rjave. Lepo okotenost, primerne dolžine trupa, najbolj pomembno zame pa je to da nihče nima premočnih kosti niti močnih vsi imajo lažjo konstrukcijo telesa. In vsi imajo lepo dlako, super. Dolge repe in ušesa. Skratka vsi so v okviru standarda za to pasmo, uau. Sodnica je odločila, da je najlepša Didido, mislim, da zato, ker se je tako lepo obnašala v ringu, kot princeska. Med samčki je zmagal Dagmar je najlažji, najmanjši čeprav nima toliko dlake kot Donn. Donn je kot medved ima podobno strukturo dlake kot MonAMi, ki se mu bo počasi uležala. Dustin ima bolj trdo dlako, lažjo za česanje čeprav je njegov karakter najbolj navihan od vseh. Vsi so prijazni lepo so se igrali skupaj, le Didido je pokazala Donnu da ona pa ni za hece. Ampak ni bilo problema, fantje so tečnobo pustili na miru, pol ji je pa bilo dolgčas, prav ji je.

Prišla je tudi Margo in Thor z lastniki navijat za nas, hvala za podporo tudi njim.

Upam, da je bila razstava lastnikom všeč in se bodo še udeležili kakšne in pokazali medvedke svetu. Še enkrat hvala vsem,čestitke  za lepo predstavitev in lepe ocene.

April 6, 2016 at 5:53 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Pozdrav, tako še ena prijetna razstava je za nami v Italiji.

Imeli smo srečo z vremenom, Mona in Didido sta bili ocenjeni z odlično oceno, v konkurenci Italjanskih kužkov je to zelo lepo. Psarna Des uns et des Autres je zelo znana in imajo kar nekaj zelo lepih schapijev. Vodi jo Guisi ki jo zelo občudujem, saj ji je kljub metanju polen pod noge,  opravljanju uspelo in še ji uspeva odlična vzreja. Ja res je,da ima veliko psov in tudi pogoje zanje, da lepo živijo. Niso sicer kavč psi ker to pri tem številu ne gre so pa lepo vzgojeni kužki imajo veliko prostora za igranje, tekanje. In tisti, ki jo najbolj obrekujejo iščejo potomce njenih psov, da z njimi parijo ej  :( . Povsod ljubosumje in njen nasvet ne zmeni se zanje delaj kar misliš da je prav, včasih ti tudi ne uspe a greš naprej, popraviš se naučiš kaj novega. Čudovita oseba je, ki se nikoli ne hvali (pa bi se lahko) skromna, previdna z besedami, a ko te pozna ti vedno priskoči na pomoč. Tako so ji priskočile na pomoč kolegice pri izpeljavi razstave saj je bila zaradi družine odsotna. Razstava je uspela tudi zaradi prijazne sodnice, ki je ocenjevala pse v angleščini juhej, na glas in tudi pri izboru najlepših podala zakaj jih je tako razvrstila, zelo lepo in poučno. Imeli smo se lepo, junija pa Alsfeld, da opravimo z MonAMi vzrejni pregled in pregled oči. Tam bo šele pestro baje je prijavljenih več kot 150 schapijev, uau. Komaj čakam, lep dan želim .

May 12, 2016 at 6:53 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

No tako opravljeno,slikanje kolkov in komolcev pri MonAmi.Kar na hitro sem se odločila, da si slučanjo ne bi spet premislila. Pa ni bilo hudo, slikali smo jo na Ljubljanski kliniki, so zelo prijazni in je kot Bella dobila malce drugačno mešanico uspavala, 15 minut sva čakali, da je zaspala seveda v mojem naročju. Ej kako je težka ko zaspi, komaj sem jo odnesla v ambulanto. Tam sem pomagala pri slikanju je držala nežno obračala, tako, da ji ni bilo nič hudega. Ko smo končali se je 15 minut zbujala in se na svojih tačkah počasi odmajala do avta. Na Trojanah je bila že čist zbujena in navdušena nad krofom, ki ga je dobila za nagrado. Najprej ga ni hotela vzet je mislila, da se mi je zmešalo ha, ha. Doma je pojedla še eno skledo briketov, kar za tri ure je zamudila zajtrk to je katastrofa  ;) . Zdaj počiva v svoji sobi, da se ne premika preveč .  Osebje klinike je res zelo prijazno, ustrežljivo in za opravljeno slikanje sem plačala 128,57 eur. Rezultati slikanja pa super kot pri mami Belli. Še bomo skakali agility in opravljena je še ena potrditev za mladičke. Juhej.

May 13, 2016 at 6:52 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

En sončen pozdrav, kar pogrešamo sonce. Še posebej MonAmi ki je čist depresivna ob dežju, neverjetno kako se pozna, prav pogrešamo jo že. Muči jo tudi žalost po gonitvi, ni tako hudo kot pri Belli ampak vseeno komaj čakamo da jo mine. Vsako jutro ko pridem iz sprehoda najprej vprašanje, a je bolje a se je igrala. Res pogrešamo njene vragolije, iskrivost, divjanje. Didido ji pridno nagaja, grize, vleče a se mi zdi, da je malo obupala in nagaja mami Belli ki je  hitro za igro in divjanje samo Bella je precej groba v igri. Zato se ta mala spet igra sama, ne moreš verjet še nisem imela psa, ki bi se tako zadovoljno igral sam  :D  . Najprej znosi vse igrače in naša obuvala na teraso jih meče v zrak lovi in zopet nese v hišo, prav hecna je. Didido ima čisto drugačen značaj, je zelo nežna, pozorna, noro ubogljiva, njena komunikacija je z prednjimi tačkami, rada je v naročju, zato pa je bolj ljubosumna, previdna do drugih psov, včasih huda ( ko se razjezi zarenči in z obema tačkama okljufuta kužka-prav hecno za videt psi so pa šokirani ha,ha  :P ) . Nima pa takšne domišljije kot Mona, bolj sledi kot da bi sama razmišljala. Zelo je pozorna na vodnico pri vajah poslušnosti in neskončno vesela pohval isto tudi pri agilityu. Je pa nakazala, da bi z veseljem tekala za hitrimi avtomobili in tudi psi, kar smo ji prepovedali. A ja, pa edina poje oz. zavija, največkrat ko zasliši sireno  :D . Trije Šapiji in trije različni značaji, pestro in zanimivo super so.

LP Mateja

May 20, 2016 at 6:44 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Pozdrav, včeraj smo se vrnile iz Alsfelda kjer je potekala specialna razstava in vzrejni pregled za pasmo Schapendoes.

Tokrat na žalost to niso bile združene počitnice in razstava saj smo potovale brez moškega šoferja. To je bilo 874 kilometrov v eno smer, zame in za novo pečeno voznico hčerko Meliso to ni bilo enostavno. Žal nisem dober šofer ampak za te naše pse se naredi tudi kar mi je bilo pred leti čisto, čisto nemogoče. Pa smo šli v četrtek popoldan, prva vožnja je bila moja nič kaj prijetna v nalivih in prehitevanju tovornjakov. A je uspelo do večera smo bili v Passau kjer smo prespali mirno noč. Zjutraj pa je začela Melisa, vozila je dobre tri ure in nato sprehod in jaz do konca poti. Kar odvalil se mi je kamen, ko sva zagledali parkirišče, ej uspelo. :D 

Popoldan smo se sprehodili do mesta, spoznali nekaj šapijev. Moram napisat, da je najbolj uživala Didido imela je veliko divjačkov za igranje, prevračanje in sploh ni bila huda, samo enega samčka, ki je prav grdo priletel do nje je narenčala in natačkala. Bila je zelo, zelo pridna, sploh ji ni bilo pomembno mlad, star kuža, majhen, velik, vsak je bil dober za igro samo če je pokazal interes. Je pa spoznala tudi psičko, ki se je bala psov zaradi slabe izkušnje. A Didido se je tako dolgo smukala okoli nje, lajala nanjo, da se je le sprostila in sta imeli večerno igranje. Lastnica je bila zelo, zelo vesela.Res sem ponosna na našo migico, MonAmi je samo v bližini stražila, da bi malo kdo ne napadel. Prav hecna je bila, še vedno je žalostna brez energije a ko se je približal kuža večje pasme-bobtel se je oglasila in ga najprej ona prevohala, šele na to je smel do migice ha, ha. Bella pa se je pridružila igri šapijev in norela se igrala, kot bi bila mladiček, zmešanka . Zvečer ko smo končno šli v avtodom, pa so samo padle v postelje in do šestih zjutraj je bil mir. Ampak zjutraj je Didido skočila ven zagrabila frizbi in šus na travnik :lol:  pa je obsedela na sredi kot kup nesreče ker ni bilo prijateljev. Na njeno veselje je bilo še veliko priložnosti za igro kljub razstavi.

Obe sta se lepo pokazali sodnikom Mona je bila v razredu prvakov prav dobra. Je sodnik že ko jo je videl zajamral oj rjava, no ja. Didido je bila bolj uspešna dobila je oceno odlično in se uvrstila na peto mesto med desetimi psičkami s tem, da je bila najmlajša , zelo lepo. Veliko je fotografij iz razstave in pogledate si jih lahko v galeriji. Nazadnje smo bili na tej razstavi z Bello pred petimi leti in ja se je kar spremenilo. Ni bilo tako velikih razlik med kužki kot pred leti, mogoče je bilo malce več renčanja. Ko sem vprašala kaj se dogaja so mi razložili, da je nekaj gonečih psičk, ki so jih tudi parili in so psi razdraženi. Moja razlaga, neodločni lastniki, ker se je prav videlo kdo dela s psom oz. kje je pes gospodar. Tako kot pri vseh pasemskih in mešanih kužkih.

V soboto je bil organiziran pregled oči in naša MonAmi ima zdrave oči. Veterinarka je bila navdušena, jaz pa še bolj. Tako, zdaj ima opravljene vse zdravstvene teste ki so vsi pozitivni in gremo v iskanje samčka. V nedeljo je bil vzrejni pregled in skupni rezulatat je G kar je super .

Namen vzrejnih pregledov za vse pasme priznane s strani FCI je isti in sicer da sodnik odkrije vsa odstopanja ali odklone od idealnega standarda pasme. To pomeni, da če je v standardu pasme  za psice 40-47 cm dovoljena višina in je psička 40 cm visoka ali 47 cm bo to omenjeno kot opomba oz slabša ocena V ali T, isto velja za ostalo kar je tudi prav, ker takšne napake vzreditelj mora upoštevat pri nadaljni vzreji, da se pri mladičih napaka ne stopnjuje-poveča ampak zmanjša. 

Zato so vzrejni pregledi zelo strogi, tudi pri nas in tako je tudi prav. Sodnik ocenjuje samo enega psa in jih med sabo ne primerja kot na razstavi. Sodniki so tudi ljudje in enim so všeč takšni drugim drugačni psi pozorni so na različne elemente zato lahko na razstavi kuža dobi odlično oceno na vzrejnem pregledu pa dobro ali slabšo, ker se drugače ocenjuje in se dejansko išče napake v dobro nadaljnega razvoja pasme.

Na ocenjevalnem listu je 34 alinej , vsako označi sodnik z izbrano oceno B - odlično ausgezeichnet, G - dobro gut, V - zadovoljivo befriedigend, T - dvomljivo zweifelhaft in O - nezadostno ungenugend  in skupna ocena.

Ja in izbira samčka je pri naši Belli potekala na tak način, da smo pač izbrali za naše pojme najbolj primernega samčka. Povprašala sem lastnika, če se strinja z paritvijo  jim poslala izvode zdravstvenih izvidov in vzrejnega pregleda. In lastniki samčkov so zaprosili za dovoljenje v Nemškem klubu in dobili dovoljenje. Jaz osebno ga ne potrebujem.

Super za našo Mono, še en lep sproščen dan smo preživeli v pogovoru z lastniki scapijev in opazovanju njihovih norčij. Škoda, da lahko le na nekaj let oddidemo na takšno dolgo pot, vabili so nas na Nizozemsko oh, želje so eno realnost pa drugo. Ampak nkoli se ne ve. June 7, 2016 at 7:11 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Pozdrav, še nekaj informacij iz druženja z lastniki šapijev.

Večkrat sem že napisala, da je imela Bella probleme v obdobju po gonitvi, isto je tudi z MonAmi na srečo ne tako hudo kot pri Belli. Malce sem se pozanimala med lastniki psičk in večina mi je potdila, da se pri nih dogaja isto psičke so žalostne, nezainteresirane, brez energije, tečne do drugih psov nekatere tudi neješče. In kako rešujejo zadevo, tisti, ki imajo več psov jih pač pustijo, da mine, drugi z delom in zaposlitvijo, nekateri z zdravili. Le ena lastnica je zatrdila da njeni psički pomagajo hemopatska zdravila, poskusila jih je že več a zdaj našla pravo ( pa nisem imela s sabo pisala, da bi si zapisala  :( ;) tabletke, ki so za ženske z hormonskimi problemi. Me rešujemo problem z delom, ker MonAMi kljub krizi zelo, zelo rada teče. Pri Belli pa ni bilo rešitve, zdaj po sterilizaciji je čist drugačna in ni več čustvenih kriz. Na žalost sem opazila da je z vsako gonitvijo težje, bomo videli kako bo pri Didido. Tudi zarad tega se lastniki odločajo za sterilizacijo psičk.

June 14, 2016 at 4:46 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Pozdrav

Mislim, da smo našli fanta za MonAmi.

Odkar smo prišli iz Alsfelda ga z Meliso vztrajno iščeva. In kako, najprej sva si določili pogoje in omejitve pa želje. Iskali sva po bazah za to pasmo, po klubskih podatkih in seveda z pomočjo ter priporočili vzrediteljev. To je pa bilo tako, da sva določili 5 do šest najožjih kandidatov napisali zraven najina mnenja pluse in minuse, poslali vzreditelju in dobili nazaj njegove komentarje in mnenja. Ja kar nekajkrat se je to ponovilo. Pa smo zožili kandidate, poiskala sem naslove lastnikov in jim pisala. Vsi so bili zelo prijazni  in v najkrajšem času sem dobila nazaj podatke, za katere sem prosila in njihovo potrdilo o paritvi, če bi se odločila za njihovega samčka( bili so iz Francije, Nemčije, Švice, Nizozemske).

 Pa smo še bolj zožili kandidate, saj so bili eni preveliki, premočni, brez zobka, z slabšimi zdravstvenimi rezultati ali pa je bil v sorodu in ostal nam je samček iz Nizozemske.

Lep bolj temen kuža, manjše rasti z zelo lahko konstrukcijo, drobnimi kostmi in vse to je razvidno tudi iz rodovnika njegovih staršev. Poleg vsega je njegova mamica rjava, juhej torej je velika možnost rjavih mladičkov.  Imel je že tri legla, preizkušen ljubimec :P , ki ima opravljene vse zdravstvene teste in to z odličnimi rezultati kot MonAmi. 

In dobila sem tudi dovoljenje lastnika tega lepotca, da se srečamo v oktobru in če nam bo sreča naklonjena konec leta pridejo na svet njuni mladički.

Super, ampak ena moja želja pa ni izpolnjena in to je, da bi bil samček bliže doma. No ja, doma so na Nizozemskem 14 ur z avtom, vse kaže da bo naš letošnji dopust v oktobru  ;) .

July 8, 2016 at 5:31 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Pozdrav, no to pa je bilo zelo lepo presenečenje iz Kanade.

Zmaga Dalie ne samo med šapiji in v I FCI skupini temveč skupno in naziv best of best, uau. Saj sem pričakovala lepe rezultate ampak ne še pri 14 mesecih, zelo lepo. In tudi lepo hodi v ringu ter z veseljem sodeluje, vesela sem, da je lastnica poslušala moj nasvet in jo zelo mlado peljala v šolo. Ker Dalia je imela zelo samozavesten in nagajiv značaj. Še bolj me veseli da bodo šolo nadaljevale in opravile izpite iz poslušnosti, bravo. 

Z šolo bomo nadaljevali tudi z Didido in Dastin je tudi zelo priden, tak, da računam na opravljen izpit BBH pri obeh. Še malo pa bo razstava v Lendavi kjer upam, da bosta oba mladinca zaključila mladinski lepotni šampijonat Slovenije, bomo videli se že veselim. Didido pa je že dobila agility knjižico in oktobra naj bi šle na prvo tekmo, hm to bo zanimivo ker je čist drugačna od Mon Ami ali Belle histerično navdušena nad skoki in ko začne lajat ne sledi več poveljem. Bomo videli, pustimo se presenetit.  

Ja jesen bo pestra in zanimiva.

August 23, 2016 at 4:01 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Pozdrav, po dolgem času.

Pri nas se vedno kaj dogaja, ampak jaz nisem bila razpoložena za pisanje.

Na hitro, Didido ima z Meliso že nakaj agility tekem za sabo. Trenutno je odmor, a zadnje tekme so bile že bolj umirjene brez Didine histerije, je težko za Meliso ker vsak pes je drugačen. Potrebuje drugačno vodenje in včasih je težko preklopit še posebej iz tekov z Mon Ami ki je postala zelo samozavestna, poslušna, lepo ju je videt v akciji. 

 Ja tudi izpit BBH je za njima, zelo uspešno sta pokazali, da schapi zmore in to bolj kot večina službenih psov. Je pa naša prva psička, ki je izvedla vajo odlaganja popolno. Mon Ami je pri tej vaji odločno protestirala :P  , Bella se je enkrat vstala. :P Bravo Di. 

Res je bilo uspešno leto oba Didido in Dustin sta postala mladinska prvaka v lepoti, uau. No razstave niso prav zahtevne, mogoče so nam malo tečne, ker imamo raje akcijo ampak tudi to mora bit če hočemo da ljudje poznajo pasmo.


In končno se je Mon Ami začela ženit, končno ker jo čakamo od lanskega oktobra, zamuja kar tri mesece. Očitno je čakala na Didido ki ima tudi ljubezenske probleme :D . Drug teden potujemo na Nizozemsko obiskat Moninega ženina, dolga pot bo, upam, da bo uspelo. :) 

Vam sporočim LP Mateja


February 1, 2017 at 5:11 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Lep pozdrav.

Potovanje na Nizozemsko je že za nami. Bilo je zanimivo, brrr mrzlo in uspešno. MonAmi smo parili 11.02. pozno popoldan in 12.02. zgodaj zjutraj (da smo hitro odšli na pot domov). Obe paritvi sta bili uspešni, oba Mona in Ramses sta bila čist zagreta. Do zdaj smo vedno parili naravno in brez  pomoči. Le ob združitvi smo ju prijeli, da sta bila do konca na miru.  Se mi zdi, da je to največje zagotovilo za mladičke, moje načelo je naravno ali pa sploh ne. 

Ko smo prišli domov sem že vedela, da je uspelo. Mona se je začela drugače obnašat. Seveda smo morali še potrditi z ultra zvokom 10.03. Mona se je malce upirala, prehitro smo jo dali na mizo, eh. Takoj smo zagledali na ekranu migajoče pikice, našli smo jih šest, zelo lepo razporejenih mladičkov. Mona pa ni bila vesela, dva dni se je ko nora praskala po obritem trebuščku. Zdaj vemo in ne bom je več spravljala v stres z pregledi. 11.04. bo imela 60 dan in to bodo kritični dnevi, upam, da bo vse v redu. Za zdaj je imela samo dva dni krizo z jutranjim obrokom. Ni hotela jest briketov, pa smo ji dodali več mesa in spet je vse po starem. Navdušena je nad briketi za mladičke, surovim mesom, skuto, kuhanimi želodčki........Do zdaj se je zredila slabi dve kili.

Še vedno se rada igra, hodi na vsakdanje sprehode. Še vedno je aktivna, zdaj prihaja za njo težji del, saj bo, ji bomo pomagali. Držite pesti.

Lep dan želim Mateja

March 13, 2017 at 8:58 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Ni je več, naše zlate MOne. Kako se življenje poigra z nami. Danes si, jutri te ni več svet pa se vrti naprej. Zame se je ustavil, vendar moram naprej, težko a moram.

Didido je zopet lumpa, igrala bi se od jutra do večera še sreča, da imamo Dustina blizu in imata nore igrice, pogovore in divjanja. Tudi Bella se včasih igra z njo, vendar ne za dolgo se ji ne ljubi, jo kar vidim, ko se skrije in počasi hodi za mano, da bi malo minila razigranost. Neznansko uživa v agilityu, polna je energije. Še vedno je brez dlake, zaradi zdravil in infuzij, nič hudega samo da je tu. Opravili smo še ostale zdravstvene teste in če bo uspelo jo bomo jeseni parili. Zato, da obdržimo za njo eno psičko, s katero bo imela žur kot z Mono. Bomo videli.

August 8, 2017 at 5:18 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Pozdrav, še vedno težko zame a čas gre naprej. Pogrešam Mono vsak dan posebej. Parili smo Didido, ker je tudi veterinar potrdil, da bi bilo zanjo to najboljše. Zaradi ponovne navidezne brejosti in potrebuje novo prijateljico. Mož bi raje odšel po psičko v tujino, vendar vem, da je Di ne bi sprejela. Parili smo jo v Nemčiji z krasnim črnim samčkom, ki ni bil prevelik in ima vse izvide posebej kolke z super rezultati. Bila je nora, hitra vožnja na sever Nemčije. Di je bila navdušena in po 10 minutah sta bila skupaj, vendar samo 15 minut. Vseeno sem vztrajala, da je bilo dovolj in ne bomo parili še enkrat. Vse naše psičke je drugič bolelo, že doma sem se odločila da samo enkrat in pika. Lastnika kužka sta bila zelo prijazna povabila sta nas na kosilo in še dolgo smo se pogovarjali. Evo pa smo jih dobili 27.10. je Didido skotila 7 živih mladičkov in dva sta prišla na svet mrtva. Uau to je bilo presenečenje, da je ta majhna pikica nosila toliko mladine, še zadnji dan je skakala iz postelje in na njo. Tudi zaradi velikega števila so mladički majhni in lahki ampak pridobivajo na teži. Didido je zelo pridna mamica. V začetku je bilo naporno ker je bila prav histerično-panično zaščitniška. Danes bo tretji dan ko so na svetu in še vedno jo vlečem na povodcu, da gre opravit potrebo na travnik. Tudi babica Bella jih je že lahko previdno povohala. Pikeci pa rastejo iz dneva v dan in je že odločeno v celem leglu je bila ena rjava psička, ki bo ostala doma. Njeno ime je Ami, druga polovica imena MonAmi. Nihče je ne more zamenjat, noben kuža ne more bit tak kot je bila ona, upam, da bo Ami imela vsaj delček njenega značaja. LP Mateja 

October 30, 2017 at 6:14 AM Flag Quote & Reply

Jakopc Tratnik Mateja
Site Owner
Posts: 124

Pozdrav

Kako čas leti Ami je z nami že 5 mesecev. Njeni bratci in sestrice so že odšli v nove čudovite domove. Vesela sem vsakega njihovega klica, vprašanja, slikice falotov saj tako vem, da je vse v redu.

Assy in Arthur sta večkrat pri nas predvsem Arthur in Dustin sta z nami na sprehodih skupaj divjajo in se igrajo. Ta mala dva sta nerazdružljiva tako kot sta bila Dustin in Di. 

Di je vesela in navdušena nad pozornostjo in igro z Ami. Ami je zelo pridna še vedno se mučimo z hrano. Tako neješčega Šapija nisem imela, kot, da se ji vsa hrana gabi. Bella in Di se zaženeta v skledo Ami pa samo obsedi meter dva stran in opazuje. Iz roke ji ponudim košček mesa, ki ga počasi poje in skledo postavim pred njo da začne jest. Običajno  stojim zraven, da ji Di ne začne krast ker jo zmoti in je konec, uh. Skotila se je največja, najtežja zdaj pa bo kmalu najlažja tudi Arija jo je dohitela.

Vendar ni presuha, prava manekenka je. Ima pa noro energije in je že zdaj tako hitra kot mama Di. Na sprehodih je začela uporabljat nosek in jo je prav zanimivo opazovat koliko dela ima. Že pri 5 mesecih se lahko sprehaja brez povodca in ima lep odpoklic. No včasih je potrebno njeno ime večkrat ponovit ampak tako z veseljem priteče k meni in se dobesedno vrže v naročje češ, ja tukaj sem. Začele smo z trikci, problem je ker se moram jaz naučit delat z igračo ne z hrano ampak nama gre počasi a gre. 

Je pa zelo samozavestna in prijazna z drugimi kužki, tako kot je bila Mona. Ne morem si pomagat še vedno ju primerjam, kmalo bo eno leto ko smo izgubili Mono in še vedno boli. 

Saj bo LP Mateja

March 21, 2018 at 6:40 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.